ED: Countryweekend Oirschot heeft nationale allure

OIRSCHOT – Vanuit het hele land togen liefhebbers van countrymuziek dit weekend naar Oirschot voor het jaarlijkse Oirschotse countryweekend op de Markt.

Door Rard Van Kollenburg (ED 06-08-17)

Henri Helmink is vanuit het Gelderse Vorden gekomen voor het countryweekend in Oirschot. Zijn overhemd is een Amerikaanse vlag. De gesp op zijn riem, zijn laarzen en zijn cowboyhoed stralen één en al western uit. Alleen zijn Achterhoekse tongval verraadt zijn ware afkomst. Hij komt vooral om te dansen, maar vindt de sfeer eromheen net zo belangrijk. Zondagavond slaapt hij in een Oirschots hotel. “Volgende week staan we in Zevenaar, en laatst deden we mee in het Limburgse Thorn.”

Dansschool
Helmink reist samen met vrienden van de dansschool in Eibergen het land rond voor country- en westernavonden. Hij is bijzonder te spreken over de Oirschotse variant. “Ik ben hier nu een aantal keer geweest. De sfeer op dit dorpsplein is prachtig, met die mooie gevels. Wat daarnaast bijzonder is, is dat er twee bands naast elkaar optreden. Als de ene band pauze heeft, neemt de andere het over. Zo is het nooit stil. In andere plaatsen moet je gewoon wachten tot de pauze voorbij is.”

Weer
Ook John Ligtvoet is te spreken over het Countryweekend. Hij en zijn Tilburgse dansvrienden komen al jarenlang naar Oirschot voor het countryfestival: “Ik reis heel Brabant af voor dit soort avonden, en deze in Oirschot heeft een belangrijke plaats op de kalender. Er zijn ook andere, vergelijkbare evenementen nu, maar wij willen liever hier zijn.” Het blijft droog deze zaterdagavond. Dat is al een groot voordeel voor Ligtvoet: “Als ik hier nu twaalf keer geweest ben, schat ik dat het zo’n acht keer geregend heeft. Dit evenement is enorm gevoelig voor het weer. Maar daardoor kan ik het juist wel extra waarderen als het een keer droog is, zoals vanavond.”

Cowboys en -girls
Vanuit Rotterdam hebben Stephan en Anja Loef de tocht naar Oirschot gemaakt. Ze moeten behoorlijk schreeuwen om boven de band uit te komen, die countryklassieker Jolene van Dolly Parton ten gehore brengt. “Doordat er zo’n groep is die het land rondrijdt voor deze festivals, zien we vaak dezelfde mensen.” Op de dansvloer zien de tientallen cowboys en cowgirls er goed georganiseerd uit, ze houden zich aan de danspasjes. Improviseren is er niet bij, legt Anja Loef uit: “We hebben iedere maandag dansles in Pernis, vlakbij Rotterdam. Daar leren we de pasjes. Die pasjes worden in alle dansscholen ongeveer hetzelfde gegeven en dus ziet het er meestal niet rommelig uit.”

Bron: http://www.ed.nl/oirschot/countryweekend-oirschot-heeft-nationale-allure~a86a019f/