30 Jaar Country Weekend Oirschot – zaterdag 6 & zondag 7 augustus 2016

Het 30ste Country Weekend Oirschot is momenteel het langst bestaande country festival in Nederland, en ten tweede het langst bestaande “gratis” country festival. Het festival heeft dus al een heel verleden, wat dertig jaar geleden ontstond. Het eerste jaar 1985 was het evenement bij Gasterij De Beurs dit was voor de helft Nederlandstalig (Willem Duin) en een plaatselijke country band “Antares”.

Citaat uit het ED:

In 1986 wist de Oirschotse band Antares vier horeca-ondernemers over te halen om een country-evenement op te zetten. Doelstelling: een gratis toegankelijk evenement, in eerste instantie voor de thuisblijvende Oirschottenaren, maar daarnaast ook voor de in Oirschot verblijvende vakantiegangers. Op 3 augustus 1986 traden de bands Antares en Buntline op. Het bleek het begin van een jaarlijks terugkerend evenement in het eerste volle weekend van augustus, op het marktplein aan de voet van de St. Petruskerk.

Citaat Bert Oppers:

In 1986 is de Stichting Country Oirschot opgericht en zijn we meteen begonnen met het 2-daags evenement en dit is altijd het eerste volle weekend van augustus. Dit heeft de Stichting Country Oirschot 25 jaar gedaan en toen is het over genomen door Stichting Evenementen Oirschot. Die doen dit nu ook al weer 5 jaar.

Stichting Zomer Evenementen Oirschot
Deze stichting organiseert ieder jaar vier grote evenementen op het marktplein: Beach Event Oirschot, Zinderend Oirschot, Country Weekend in Oirschot en Oirschot Winterparadijs. Evenementen als deze zijn van vitaal belang om een dorp als Oirschot levendig te houden.

image001Het evenement barstte weer los op de zaterdag avond om 20:00 uur, met twee bands Mississippi Country Band en The Terry White Band. Twee bands waar goed op gedanst kan worden, want de dansvloer moet goed bezet zijn, is vaak het motto. En met de zitjes ook voor het podium, kan naast het line dancen ook genoten worden met het luisterende oor naar de bands. Beide bands  hebben helaas te kampen gehad met bandwissels waar vaak niet aan ontkomen kan worden. Terry White heeft er onlangs gitarist en zanger Sandy Marotel als nieuwe aanwinst, het heeft allemaal een beetje moeten wennen, maar hier in Oirschot heeft Sandy eens muzikaal en vocaal laten horen wat deze jongen in huis heeft. Hij deed vandaag zijn eerste solo zangpartij  in Tonight the Bottlle Let Me Down en ik geloof dat bij iedereen de mond zo`n beetje openviel, wat een geweldige mooie donkere loepzuivere stem heeft deze man, daar is voor de toekomst nog wat te verwachten nu er meer mogelijkheden zijn in meerstemmige sessies.

Op deze toch wat koude zaterdagavond waren er naar schatting toch nog circa 600 bezoekers, het evenement werd trouwens op verzoek van de organisatie aangekondigd door de man achter “Country Travel” Ad van de Put, die dit toch met goede reacties uit het publiek op geheel eigen wijze doet. De Mississippi Country Band heeft afgelopen tijden ook te kampen gehad met bandwissels. Nieuw in de band is Bertus Vinke die een goede aanwinst is voor deze band die helemaal uit het hoge Noorden moest komen om op dit mooie evenement te mogen komen optreden. De band speelde o.a. de volgende nummers Baby Ride Easy, It Happens, I Don’t Feel Like Loving You Today (Gretchen Wilson).

We kunnen zeker over een geslaagd weekend praten volgens de organisatie, top drukte op de zondag met naar schatting zeker een 1000 aantal bezoekers die het schouwspel van line-dance en muziek waarnamen. Ook topdrukte op de dansvloer die dit jaar iets kleiner was dan voorgaande jaren doordat een bier wagen verkeerd was geplaatst kwam men niet helemaal uit met de originele vloer, maar wees gerust line dancers, dit word volgend jaar weer helemaal in ere hersteld met de vloer die jullie gewend zijn.

Zondag om 14:00 uur barste het muzikale geweld weer los met de bands West Virginia Railroad en Route 66. Voor Route 66 was dit zeker niet de eerst keer in Oirschot, de band is zeer geliefd bij de line dancers, want als deze band gaat spelen dan is dansen verzekerd. De band is er ook muzikaal enorm op vooruitgegaan. Hier recent ook een vrij nieuw bandlid is Axel Lemmens, bekend van de Black Hills Country band, en nu Trio. Hij heeft ook even bij countryband Bandana gespeeld maar heeft nu zijn zinnen gezet op deze geweldige band, wat een grote aanwinst voor de band is.

West Virginia Railroad is sinds 1974 actief in de country scene, wat inhoud dat deze band al 42 jaar de podia betreed in binnen- en buitenland. De band speelt real country music, waar het publiek enorm van heeft genoten, ook voor deze band was het niet de eerste keer in Oirschot.

Verrassend was deze 30ste editie ook dat er een tussenpodium tussen de beide truckpodia was gemaakt. Ad van de Put kondigde het grootste country koor uit Nederland aan “Countrykoor Language of the Heart”, met een koor bezetting van ± 25 personen vermaakten ze met alleen maar vocalen de bezoekers met nummers zoals o.a. Achy Breaky Heart en Chattahoochee.

Route 66 sloot deze 30ste editie af met een ondersteuning van Ad van de Put die de bands afkondigde in Country-Rap op het nummer  “Gallway Girls”, een nummer van Sharon Shannon & Steve Earle. Het werd zeer gewaardeerd door het publiek die bijna allemaal stonden te kijken, en het beloonde met een daverend applaus.

Normalerwijze worden er op een festival tal van filmpjes gemaakt, helaas hebben we tot heden niemand kunnen vinden die Ad gefilmd heeft tijdens zijn Country-Rap, leest u dit en u heeft er een filmpje hierover laat het dan ons weten.

Het was een festival om niet meer te vergeten, het weer was perfect, de bands waren perfect en het publiek was groots. Tot volgend jaar.

Hans Bullit

Bron: © BCB Nr: 89 Juli/augustus 2016 (www.bullitcountry.nl)